Kendini öksürük, burun tıkanıklığı, kas ağrılarıyla belli eden gribi atlatmak epey uzun bir zaman aralığına işaret olabilir. Bir kez yakalandıktan sonra belirli sürelerde etkilerini hissettiğimiz soğuk algınlığı veya grip rahatsızlığı insanların hayat kalitesini fazlasıyla düşürür.
Halsizlik, yorgunluk ve burun tıkanıklığı nedeniyle günlük hayata devam etmemizi zorlaştıran grip, geceleri daha çok ortaya çıkar. Özellikle çocuklar grip olduğunda, geceleri rahatsızlık verici hissinden hiç hoşlanmıyorlar.
Bazı hastalıkların vücudumuzda bıraktığı etkiyi fark etsek de gece vakitlerinde veya uyku halindeyken daha çok ortaya çıkabilirler. Bunun nedeni ise geceleri kortizol seviyesinin düşmesiyle ilgili.
Düşen kortizol seviyesi bağışıklık sistemini harekete geçirir. Harekete geçince ise enflamasyon olur. Bu da vücudumuzun kötü hissetmesine neden olabilir. Burun tıkanıklığı sorunu yaşadığımız grip hastalığı, gün içerisinde o kadar sert etkiler yaratmayabilir.
Burun tıkanıklığı yaşıyorken gün içerisinde mukus normal bir şekilde akabilir. Ancak uyurken oluşan tüm mukus genzimize akar. Bu da geniz akıntısı olarak adlandırılan öksürüğün oluşmasının ana nedenlerinden biridir.
Akşamları veya gece uyurken ortaya çıkan ekstra rahatsız edici durumları ortadan kaldırmak için ufak değişiklikler yapabilirsiniz. Uzmanların önerdiği bu pratik yöntemler sayesinde hem siz hem de çocuğunuz geceleri gribin getirdiği yan etkilerden kurtulabilir.
Akşamları yaşadığınız grip etkilerini azaltmak için gün içinde tükettiğiniz su miktarına dikkat edin. Geceleri daha rahat bir uyku için gün içinde bol bol su için. Uyumadan önce ise su tüketimini bir miktar daha azaltabilirsiniz. Tuvalete kalkmamak ve hastalığın getirdiği etkileri dinlenerek atlatmak için içtiğiniz su miktarını düzenli hale getirebilirsiniz.
Bol su içmenin yanı sıra burun tıkanıklığını gidermek için ılık suya tuz karıştırıp burnunuza çekerek mukusun akmasını sağlayabilirsiniz. Hastalığınız daha ileri seviyelere ulaştıysa burun spreyleri kullanabilirsiniz.
Odalarda oluşan havasızlık burun tıkanıklığı, öksürük ve geniz akıntısını beraberinde getirir. Bunun için en pratik yöntem sıcak suyla ıslatılmış bir havluyu odanıza yerleştirmektir. Odanız gece boyunca nemli kalabilir.
Akşam öğünlerinize acı biberi dahil etmek, soğuk algınlığı belirtilerini azaltabilir. Acı biberin içindeki kapsaisin bileşeni birçok hastalık riskini önleyebilecek güçte. Özellikle prostat kanseri ve şeker hastalığına iyi gelen acı biber, soğuk algınlığı, grip gibi problemler için de etkili bir ilaçtır.
Uyurken oluşan geniz akıntısı oldukça rahatsız edicidir. Özellikle sabah uyandığınızda oluşan burun tıkanıklığı bir türlü geçmek bilmez. Bu durumu önlemek için uyurken başınızın altına bir yastık daha koymayı deneyin.
Grip virüsü ve yan etkilerini azaltmak için doğal bitki çayları içebilirsiniz. Ihlamur, kekik ve nane limon gibi bitki karışımları antimikrobiyal özelliklerle hastalığı azaltmada etkili olur.
Soğuk algınlığı hissettiğinizde bol C vitamini takviyesi almayı unutmayın. Gribin vücuda taşıdığı virüs, bağışıklık sistemini zayıflatır. Be nedenle C vitamini takviyesine normalde olduğundan daha fazla ihtiyacınız var. Portakal, limon, domates, patates, brokoli tüketebilirsiniz.
Gribin yarattığı rahatsızlıkları önlemek ve gece sıkıntılı uyku halini azaltmak için uyumadan önce sıcak duş veya buhar banyosu yapabilirsiniz. Terlemek, grip nedeniyle baş gösteren ateşlenme sorununu yok eder. Ardından alacağınız duş ise bağışıklık sistemini güçlendirir.
Grip virüsünün etkilerinden gece boyunca etkilenmemek için öğünlerinize et suyu veya tavuk suyu eklemeyi deneyin. Gripken bağışıklığı tekrar artırmaya yarayan bu çorbalar, yaşadığınız semptomların azalmasını sağlar.