Ruh sağlığını korumanın anahtarı 3-30-300 kuralı!

Yeşil Alanlar ve Sağlık İlişkisi

Pencereden dışarı bakıp üç ağaç görebiliyor musunuz? Eğer görebiliyorsanız, çevrenizdeki yeşil alanlar size olumlu etkiler sağlayabilir.

Kentlerdeki yeşil alanların insan sağlığına olan faydaları artık bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Özellikle pandemi sürecinde beton yığını şehirlerin insan psikolojisine verdiği zarar daha net bir şekilde ortaya çıkmıştır.

Amerika’daki Utah Üniversitesi’nden bilişsel psikolog David Strayer, doğayla temasın beyne stresle başa çıkma konusunda yardımcı olduğunu gösterirken, Michigan Üniversitesi’nden Rachel ve Steven Kaplan gibi uzmanlar, sadece bir şehir parkını görmek bile zihinsel rahatlama sağlayabileceğini belirtiyor.

Rachel Kaplan, sürekli olarak yönlendirilmiş dikkatin insanları zihinsel yorgunluğa sürüklediğini ve bu durumun dikkat dağınıklığı, dürtüsellik ve sinirlilik gibi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. Ancak doğayla temas kurulduğunda dikkat otomatik hale gelir ve beynin dinlenme şansı doğar.

Bu bilgiler ışığında, Hollandalı kent ekolojisi uzmanı Cecil Konijnendijk 2021’de “3-30-300 Kuralı”nı ortaya atmıştır. Bu kurala göre:

  • Her birey evinden en az üç olgun ağacı görebilmelidir.
  • Yaşadığı mahallede en az %30 oranında ağaç örtüsü olmalıdır.
  • Ev ile en yakın yeşil alan arasında 300 metreden fazla mesafe bulunmamalıdır.

Yapılan araştırmalar, bu koşulları sağlayan bölgelerde yaşayan insanların daha az ilaç kullandığını, psikolog ya da psikiyatrist desteğine daha az ihtiyaç duyduğunu ve genel ruhsal sağlıklarının daha iyi olduğunu göstermektedir.

İstanbul’un Yeşil Alan Durumu

Ancak bu standartlara ulaşmak kolay değildir. HUGSI (Husqvarna Urban Green Space Index) verilerine göre, İstanbul’un yüzey alanının sadece %28’i yeşil alanlardan oluşmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi verilerine göre ise kişi başına düşen yeşil alan miktarı 7,20 metrekaredir. Uzmanlar, yeşil alanların yeterli olmasının yanı sıra eşit dağılım, kaliteli toplu taşıma, düşük emisyon bölgeleri ve soylulaştırma karşıtı politikaların da eş zamanlı olarak yürütülmesi gerektiğine dikkat çekmektedir.

Related Posts

Derede akıntıya kapılan İbrahim hala aranıyor!

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde pikniğe gittiği bölgede girdiği derede kaybolan 17 yaşındaki İbrahim Kom’u arama çalışmaları, 6’ncı günde de sürüyor. Arama çalışmalarına, Ankara Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı’na (JÖAK) bağlı 18 kişilik dalgıç ekibi de katıldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Türkiye’deki görüşmeyi işaret etti: ‘Acil ve koşulsuz ateşkes bekliyoruz’

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Antalya’daki NEST Kongre Merkezi’nde düzenlenen NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ikinci gününe başlarken basın mensuplarına konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in seçtiği bir teknik …

Polis durdurdu: İki araçtan 20 bin 500 paket çıktı

Adana’da 20 bin 500 paket kaçak sigara ele geçirilen iki aracın sürücüleri tutuklandı.

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara: Suriye’nin bölünmesine izin vermeyeceğiz

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ülkesinin barışın ve birliğin toprağı olacağına söz vererek, “Suriye’nin bölünmesine izin vermeyeceğiz. Eski rejimin halkımızı parçalamayı amaçlayan anlatılarını canlandırmasına …

Trump’ı Katar jetleri karşıladı

ABD Başkanı Donald Trump, Körfez turunun ikinci ayağında dün Katar’ı ziyaret etti. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki temaslarının ardından Doha’ya geçen ABD Başkanı’nın uçağı Air Force One’a, havada Katar savaş uçakları eşlik etti.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer’in evinde yangın çıktı

İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın başkent Londra’nın kuzeyinde bulunan özel konutunda çıkan yangınla ilgili 21 yaşındaki bir şüpheli gözaltına alındı.