Rosatom: “Akkuyu için 60 yıllık hizmet-bakım sözleşmesi imzaladık”
2 mins read

Rosatom: “Akkuyu için 60 yıllık hizmet-bakım sözleşmesi imzaladık”

Rusya’nın devlet enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa edilmekte olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin (Akkuyu NGS) hizmet ve bakım işlemleri için Türk tarafı ile 60 yıllık bir sözleşme imzaladığını duyurdu. İlgili açıklama Rosatom Servis Şirketi’nin Genel Müdür Birinci Yardımcısı Dmitry Paşeviç tarafından “Vestnik Atomprom” dergisine verilen bir röportajda duyuruldu.

TASS’ın aktardığına göre Paşeviç, “Bu sözleşme, Akkuyu NGS’nin ünitelerinin teknik bakımını, ekipman onarımını, yedek parça tedarikini ve onarım için teknolojik dokümantasyonun geliştirilmesini içeriyor. Ancak bu sözleşme, işletme ile ilgili danışmanlık hizmetlerini kapsamamaktadır. Sözleşme, santralin tasarım ömrü boyunca, yani 60 yıl boyunca geçerlidir” dedi.

Paşeviç ayrıca, servis sözleşmelerinin her zaman tüm işletme süresi için imzalanmadığını belirtti. Bu durumun yerel yasal düzenlemelere ve müşteri ülkenin ihale prosedürlerine bağlı olarak değiştiğini ifade etti. “Üç, dört yıl, 10 ve 12 yıllık sözleşmelerimiz var ve bunların uzatılmasına dair deneyimimiz de bulunuyor. Akkuyu NGS (Türkiye) ve El-Dabaa NGS (Mısır) gibi projelerde tüm tasarım ömrü için servis sözleşmeleri imzalanmıştır,” diye ekledi.

Rosatom temsilcisi, çalışmaların hem Rus hem de yerel uzmanlar tarafından gerçekleştirileceğini belirtti. “Her zaman, tüm projelerimizde yerel şirketlerle belirli bir düzeyde iş birliği yapıyoruz. Bu, kaynakların daha verimli kullanılmasını sağladığı için herkes için avantajlıdır,” dedi.

Habere göre Akkuyu NGS, Türkiye’de inşa edilen ilk nükleer santral olma özelliği taşıyor ve proje tamamen Rusya tarafından finanse ediliyor. Rosatom, Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin ana hissedarı olarak, santralin tasarımı, inşası, bakımı, işletilmesi ve devre dışı bırakılması gibi sorumlulukları üstleniyor. Akkuyu NGS, dünya nükleer endüstrisinde “Yap-İşlet-Sahip Ol” modeliyle gerçekleştirilen ilk proje. Bu proje, her biri 1.200 MW gücünde dört enerji ünitesinin inşasını öngörüyor. İlk ünitenin 2025 yılında işletmeye alınması planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir