Mahkeme erişim engellemesi kararının anayasa’nın 26. maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi. Böylelikle Odatv’nin erişime kapatılan tüm adreslerinin açılmasının önünde herhangi bir engel kalmadı.
Odatv tam 3 yıl 10 ay 27 gündür hukuksuz bir şekilde kapalı tutuluyordu. Anayasa Mahkemesi Odatv’nin dosyasını gündeme almak için yıllarca beklerken Ekşisözlük’ün 11 ay önce yaptığı erişim engellemesi kararına yaptığı başvuruyu da değerlendirdi. AYM, Ekşisözlük’ün de açılması yönünde karar verdi.
KANUNA RAĞMEN AÇILMADI
Odatv kapatıldıktan sonra çıkan kanuna rağmen yıllarca kapalı tutuldu. Meclis’te “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olarak görüşülen yasa 13 Ekim 2022’de kanunlaştı.
Yasanın maddelerinden biri şu şekildeydi:
“MİT’in görev ve faaliyetleriyle ilişkili yayınların internet ortamında yapılması halinde içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilecek.”
Yasanın çıkmasına rağmen Odatv neredeyse 4 yıldır kapalı tutuluyordu.
ODATV NEDEN KAPATILDI
Odatv’ye yönelik erişim engellemesi kararları 2020 yılının Mart ayında başladı.
Konu: MİT mensubunun cenaze törenine dair yapılan haberdi.
Odatv, şehit olan MİT mensubunun adını sansürleyerek yayımladı. Cenazeye bölge halkı ve milletvekilleri de katılmışken cenazeyi haberleştiren Odatv suçlu bulundu.
Bu haber üzerine “Odatv.com” alan adı kapatıldı ve yöneticileri cezaevine atıldı.
Söz konusu haber ise erişime engellenmedi veya içerik kaldırılmadı, bunun yerine “Odatv.com” tamamen kapatıldı.
Odatv avukatları Nisan 2020 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmıştı.
Yapılan başvurunun üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmesinin ardından Anayasa Mahkemesi, Anayasa ile güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Odatv’nin açılması gerektiğine hükmetti.