Malezya ekonomisi ilk çeyrekte yavaşladı: Cari fazla endişelendiriyor

Malezya Ekonomisi İlk Çeyrekte Yavaşladı Ancak Cari Fazlası Endişelendiriyor

Malezya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH), ilk çeyrekte yıllık bazda %4,4 artarak büyümesini sürdürdü. Malezya İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, bu büyüme önceki çeyrekte revize edilerek %4,9’dan %4,4’e geriledi. Bu durum Malezya ekonomisinin son bir yıldaki en yavaş büyüme performansını sergilediğini gösteriyor. Üretim tarafında, sanayi sektörü %4,1, inşaat sektörü %14,2 ve hizmet sektörü %5,5 oranında büyüdü. Tarım sektörü ise önceki çeyrekteki %0,7’lik düşüşü telafi ederek %0,6 büyüme kaydetti.

Özel Tüketim ve Yatırımlarda Duraklama

Özel tüketim harcamaları %5 artarken, sabit yatırımlar %9,7 artış gösterdi ancak önceki çeyrekteki performansın gerisinde kaldı. Devlet harcamaları %4,3 artarak hafif bir yükseliş gösterdi. Net dış ticaret ise büyümeye olumlu katkı sağladı. İhracat %4,1 artarken, ithalatın büyüme hızı %3,1’e yavaşladı. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, Malezya ekonomisi önceki çeyrekteki %0,2’lik daralmanın ardından %0,7 büyüdü.

Cari İşlem Fazlası Artıyor

Malezya Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler fazlası ilk çeyrekte 16,7 milyar Malezya ringgiti seviyesine yükseldi. Bu rakam, 2022 yılının son çeyreğinden bu yana görülen en yüksek cari fazla olarak dikkat çekiyor. Mal ticaretindeki fazla 38,5 milyar ringgite yükselirken, hizmetler dengesi açığı 6,1 milyar ringgitten 3,4 milyar ringgite geriledi. Ancak, ikincil gelir kalemindeki açık genişledi ve 17,1 milyar ringgite çıktı.

Uzmanlar, Malezya ekonomisindeki büyüme yavaşlamasının küresel ekonomik koşullar ve iç talep dengesindeki değişikliklerden kaynaklandığını vurguluyor. Bununla birlikte cari fazla artışı, dış ticaretin ve döviz rezervlerinin güçlü olduğunu gösteriyor.

Related Posts

Yatırımcı konuta yöneldi: Rekor kırıldı

Yılın ilk 4 ayında gerçekleşen konut satışları 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 27,9 artarak 454 bin 145’e yükselirken, bu veri tüm zamanların en yüksek ocak-nisan rakamı olarak kayıtlara geçti.

Ticari gayrimenkulde fiyat artışı sürüyor: Ankara öne çıktı!

Ticari gayrimenkul piyasasında yılın ilk çeyreği hareketli geçti. Fiyat artışları nominal bazda yükseliş gösterirken, reel olarak gerileme dikkat çekti. Üç büyük il içinde en dikkat çeken gelişme Ankara’da yaşandı.

ABD’de perakende satışlar arttı

ABD’de perakende satışlar, nisanda sabit kalması beklentilerine rağmen yüzde 0,1 artış gösterdi.

Dolar ne kadar oldu?

Döviz kurlarındaki hareketlilik yatırımcılar ve alım-satım yapacaklar tarafından merak ediliyor. Özellikle, 2 Nisan’da açıklanan tarifelerin ardından ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimde tarafların anlaşmaya varmasının yaratacağı etki merak konusu …

Bakan Şimşek: “Dış finansman ihtiyacı azalıyor”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik programının kararlılıkla sürdüğünü ve enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Programı patikasında tutmak için her şeyi yapacağız.” dedi.

Ekmek zammı mahkemeden döndü: Fiyatlar düşüyor

7 Şubat’ta Samsun’da ekmek fiyat tarifesi güncellenmiş ve 210 gramı 10 TL’den satılan ekmek 12,5 TL’ye yükseltilmişti. Yasal itiraz süresi olan 15 gün içerisinde Samsun Valiliği, zamlı tarifeye itiraz etti. İtiraz komisyonunda ise karar değişmedi …