Kız çocukları için güvenli sokaklar
5 mins read

Kız çocukları için güvenli sokaklar

Mart ayında İstanbul Beyoğlu’nda Suna’nın Kızları ve Şehir Dedektifi iş birliğiyle başlayan “Güvenli Adımlar” projesinin ilk atölyelerinde, kız çocukları iki gün boyunca gözlemledikleri ihtiyaçları ortaya çıkardı. İstanbul’un ardından Şanlıurfa’da yaşayan kız çocuklarla bir araya gelen proje ile Eyyübiye ilçesinde yaşayan 10-14 yaş arası 22 kız çocuk, kendi mahallelerinde güvenle ve özgürce yaşamaları, oynamaları, hareket etmeleri, spor yapmaları ve gezmeleri için ihtiyaç duydukları çevresel unsurları keşfetti. Skechers Türkiye’nin bu projedeki ikinci atölyesiyle hedefi; Şanlıurfa’daki kız çocuklara yönelik interaktif etkinlikler ve rehberli geziler düzenlenerek onların özgüvenlerini artırmak ve şehirlerinde daha aktif bir rol almalarını teşvik etmek oldu. Şehir Dedektifi liderliğinde, Eyyübiye Belediyesi Prof. Dr. Metin Sözen Kültür Merkezi’nde gerçekleşen bu atölyelerde çocuklar; Balıklıgöl, Bakırcılar Çarşısı, Hüseyniye Çarşısı, Kunduracılar Çarşısı, Harrankapı gibi ikonik yapılar da dahil olmak üzere Şanlıurfa bölgesini adım adım keşfetti ve bölgenin bir kız çocuk gözüyle onlarda yarattığı duygu ve ihtiyaçları maketlere dönüştürdüler.

Daha yaşanabilir kent

Kız çocukların potansiyellerini gerçekleştirmeleri için her alanda desteklenmesi gerektiğine inanan Olka Grup CEO’su Yasin Kavşak, “Türkiye’nin her bölgesinde yer alan ve toplumsal hassasiyetleri yakından takip eden bir marka olarak özellikle kız çocukları odağına alan projeleri hayata geçiriyoruz. Öyle ki son bir yıl içerisinde çocukların hayatına iyilikle dokunduğumuz üç farklı sosyal sorumluluk projesi için Suna’nın Kızları, Şehir Dedektifi, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Make-A-Wish Derneği ile iş birliğimiz oldu. Özellikle kız çocukların toplumsal cinsiyet rollerinden arındırılmış, gerçek ihtiyaçlarını ortaya çıkaran Güvenli Adımlar projemiz, yaşamı daha duyarlı ve çeşitli perspektiflerle değerlendirmemizi sağlayarak marka duruşumuzu yansıtıyor. Güvenli Adımlar projemizle; kız çocuklarımızın yaşadıkları çevreyle ilişkilerinin güçlenmesini, daha yaşanabilir kentlerin oluşması için kendi fikir ve önerilerini güvenli bir ortamda ifade edebilmelerini sağlayarak toplumda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

En görünmez grup

Suna’nın Kızları Genel Koordinatörü Burcu Gündüz Maşalacı da “Bu projenin amacı, kız çocukların şehirlerinde, mahallelerinde kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlamak ve şehirlerin inşasında aktif rol almalarını teşvik etmek” diye konuştu.

Dedektifi’nin Kurucusu, şehir plancısı Gizem Kıygı ise, “Ş2019’dan beri kentleri çocuklar için daha yaşanabilir ve güvenli hale getirmek amacıyla çalışıyoruz. Kız çocukları kentsel mekanda en görünmez gruplardan biri. Güvenli Adımlar projesiyle hem kız çocukların çevrelerine dair fikirlerini görünür kılıyor hem de sivil toplum ve özel sektör iş birliğine yaratıcı bir örnek oluşturuyoruz”dedi.

CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE YENİ ADIM

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına destek amacıyla uzun yıllardır pek çok uygulamayı hayata geçiren Kibar Holding, kurumlardaki ücret eşitsizliğini bağımsız şekilde değerlendiren İsviçreli EQUAL-SALARY Foundation’ın (Eşit Ücret Derneği) verdiği ‘Eşit Ücret Sertifikası’nı (EQUAL-SALARY Certification) aldı.

Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, ‘Eşit Ücret’ sertifikasının, topluluk olarak uzun yıllardır toplumsal cinsiyet eşitliği alanında attıkları adımların bir sonucu olduğunu belirterek, “Kibar Topluluğu’nda, tüm faaliyetlerimizin merkezine koyduğumuz sürdürülebilirlik anlayışımızın önemli bir ayağını da toplumsal cinsiyet eşitliği oluşturuyor. Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan topluluğumuzun toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla yürüttüğü uygulamalar sayesinde kadın çalışan sayımız her geçen yıl daha da artıyor. Kibar Topluluğu 2025 Sürdürülebilirlik Stratejisi kapsamında kurduğumuz ‘BİZ Eşitiz’ platformu aracılığıyla cinsiyet eşitliği için bugüne kadar birçok uygulamayı hayata geçirdik” dedi.

Kayabaşı, ‘Eşit Ücret’ sertifikasıyla holdingde kadın ve erkek çalışanlara eşit iş karşılığında eşit ücret ödendiğini kanıtlayarak sürdürülebilirlik hedeflerine bir adım daha yaklaştığının altını çizdi. Kayabaşı, “Kurulduğumuz günden bu yana bizi biz yapan temel değerlerin ışığında, mevcut adil ve fırsat eşitliğine dayanan kurum kültürümüzü daha da güçlendirmeye ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir