İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi, Bana Dokunma Projesi ile Çocuklara Destek Oluyor

İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi, Bana Dokunma Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı önemli bir adım attı.

Akademinin İzmir’de başlattığı bu proje, eğitim seferberliği başlatmayı ve çocuklara ve ebeveynlere gerekli eğitimleri vererek farkındalık yaratmayı hedefliyor. 2025 yılında özel gereksinimli bireyler için Yaşam Boyu Destek Asistanı eğitim programıyla çalışmalarına başlayan İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi, tanıtım etkinliğinde önemli isimlerin katılımıyla büyük bir destek gördü. İyi Parti İzmir İl Başkanı Avukat Ülkü Doğan ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Özgür Topaç gibi isimlerin yanı sıra birçok yazar, siyasetçi ve basın mensubunun da yer aldığı etkinlikte İzmir Yazarlar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Esen açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

RAKAMLAR ÇOK KORKUTUCU OLSA DA BUZDAĞININ SADECE GÖRÜNEN YÜZÜ

Serkan Esen, akademinin eğitim direktörü Tolga Nasuh Aran ve Çağrı Köylüoğlu ile birlikte yola çıkarak önemli işlere imza attıklarını belirterek, gelecekte de sosyal sorumluluk projelerine imza atmayı hedeflediklerini dile getirdi. Eğitim çalışmalarında önemli bir yere sahip olan Bana Dokunma projesine vurgu yapan Esen, dünya genelinde ve ülkemizde çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçlarıyla ilgili çarpıcı veriler paylaştı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya genelinde her 4 kız çocuğundan 1’i, her 10 erkek çocuğundan 1’i 18 yaşına kadar cinsel istismara uğruyor. UNICEF verilerine göre ise her yıl 120 milyon kız çocuğu bir tür cinsel şiddete maruz kalıyor. Bu acı gerçeklerin ülkemizde de farklı olmadığını vurgulayan Esen, Adalet Bakanlığı verilerine göre 2022 yılında 23.000’den fazla cinsel istismar davası açıldığını ve TÜİK verilerine göre bu davaların %46’sının 18 yaşından küçük mağdurlara karşı işlendiğini belirtti. Esen, bu rakamların sadece buzdağının görünen yüzü olduğunu ve gerçek sayıların çok daha fazla olduğunu, utanma, suçluluk hissi, aile baskısı, faile bağımlılık ve yetersiz sosyal destek gibi sebeplerden dolayı çok sayıda vakanın kayıtlara geçmediğini söyledi.

FAİLLER EN YAKINDAKİLER

İstismar vakalarının yaklaşık %85’inde failin, çocuğun tanıdığı ve güvendiği kişiler olduğunu belirten Esen, en sık rastlanan fail türlerinin baba, üvey baba, amca, öğretmen, komşu ve dini figürler gibi güvenilir isimler olduğunu söyledi. İstismarın genellikle çocuğun evinde veya failin evinde gerçekleştiğini ve çocuklar için “güvenli” görünen ortamlarda gerçekleştiğine dikkat çekti.

SESSİZLİK SUÇU BÜYÜTÜR

Çocukların susmasına karşın bedenlerinin konuştuğuna vurgu yapan Esen, cinsel istismarı önlemenin ilk adımının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Çocuklar için güvenli bir dünya oluşturmanın bilgi, farkındalık ve ortak mücadele ile mümkün olacağını söyleyen Esen, “Çocukların sessiz çığlığını duyan bir toplum, onları korumanın ilk adımıdır. Her çocuk bir gelecektir. Onları korumak, sevgiyle büyütmek ve güvende hissettirmek hepimizin sorumluluğudur” dedi. İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi olarak sessizliğin suçu büyüttüğünü belirten Esen, bu acı gerçeği ortadan kaldırmak için birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.

UZMANLAR DA TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ

Programın devamında konuşmacılar, konuya ilişkin sunumlarla dinleyicileri bilgilendirirken, Uzman Aile Danışmanı Arzu Çakır, Uzman Aile Danışmanı Ferhat Yılmaz, Prof. Dr. Günseli Yıldırım ve Avukat Ali Barış Ercan farklı başlıklarda konuşmalar gerçekleştirdi. Programın kapanış konuşmasını ise İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi Eğitim Direktörü Tolga Nasuh Aran yaparak cinsel istismarın önlenmesi için atılması gereken adımları ve toplumsal destek öneminin altını çizdi. Program sonunda ise destek veren isimlere teşekkür plaketleri sunuldu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Kamu hastanesinde yolsuzluk soruşturması: 6 gözaltı!

“Yasa dışı faaliyetlerle mücadelemizi tavizsiz sürdüreceğiz”

Yaz tatilinde masum gibi görünen tehlikeler: Çocuklarınızı koruyun!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, yaz aylarında artan sağlık risklerine karşı aileleri uyardı. Tatil sürecinde çocukları güneş çarpmasından enfeksiyonlara kadar birçok tehlikeden korumanın yollarını anlattı.

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.