Daha az su daha fazla üretim! Tarımda yeni dönem

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Kirazlimanı Yaşam Merkezi’nde Topraksız Tarımı Tanıttı

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Kirazlimanı Yaşam Merkezi’nde hayata geçirdikleri topraksız bitki fabrikası ile topraklı tarıma göre yüzde 98 daha az su kullanarak kısa sürede fazla verim elde ettiklerini ve merkezin dünyadaki su kıtlığına karşı bir çözüm olduğunu belirtti.

Başkan Güler’in liderliğinde Ordu’nun Altınordu ilçesi Kirazlimanı Mahallesi’nde gerçekleştirilen projede, kumsal alanda bulunan gökdelenlerin yıkılması sonucu inşa edilen Kirazlimanı Yaşam Merkezi, vatandaşlara kütüphane, parklar gibi çeşitli alanlar sunuyor. Merkezde tarıma da önem verilerek geleceğin tarım modelini temsil eden Bitki Fabrikası’nın kapıları açıldı. Bu fabrikada, topraksız tarım teknikleri kullanılarak üretim gerçekleştiriliyor.

“Daha Ekonomik, Daha Teknik ve Sıhhi, Su Tüketimi Yüzde 98 Daha Az”

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, projeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Güler, “Üretimin Ordu’da yepyeni bir alan oluşturduğunu belirtmek isterim. 3 gökdelenin yıkılması sonrasında yaşam merkezinin altında bulunan bitki fabrikasında topraksız tarım yapıyoruz. Burada 4 bin 500 marul üretimi gerçekleştiriyoruz. Topraklı tarıma göre 90 günde tamamlanması gereken işi burada sadece 30 günde bitiriyoruz. Bu yöntemle sıfır ilaç ve sıfır gübre kullanarak yüzde 98 daha az su tüketiyoruz. Bu üretim yöntemi, dünyadaki su kıtlığına karşı önemli bir çözüm oluşturuyor. Tarıma verdiğimiz önem ve modern gıda yönetimi çalışmalarımız burada kendini kanıtlıyor. Bu yöntem, daha ekonomik, daha teknik ve daha sıhhi bir yaklaşım sunuyor.” şeklinde konuştu.

Üretim Süreci Nasıl İşliyor?

Merkezde, topraksız, kapalı ve hijyenik bir ortamda üretim gerçekleştiriliyor. Açık arazide 90 günde yetişen marullar, burada sadece 30 günde hasat ediliyor. Gelecekte ise bu sürenin 15 güne kadar düşürülmesi hedefleniyor. Kapalı sistem üretim sayesinde, bitkilere yukarıdan ilaç veya gübre uygulanmadığı için ürünlerde pestisit veya nitrat kalıntısı bulunmuyor. Ayrıca, bu yöntemle geleneksel tarıma göre yüzde 98 daha az su kullanılarak kuraklık ve su kaynaklarının azalması gibi risklerle mücadele ediliyor. Sadece 100 metrekarelik alanda yılda yaklaşık 300 bin adet sebze üretilebiliyor ve tüm süreç tam otomasyonla işliyor.

Related Posts

İsrail-İran savaşının piyasalara etkisi ne oldu?

İsrail ile İran arasındaki savaş sivil hedeflere yönelirken iki ülke arasındaki gerilim hız kazandı. İki ülke arasında başlayan savaş piyasalarda hareketlilik meydana getirdi. Yaşanan gelişmeler piyasaları nasıl etkiledi? altın ve dolar nasıl etkiledi? İşte detaylar…

Büyükşehir’den kırsal kalkınmaya önemli destek

Bursa’da tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticiyi her alanda desteklemeye devam ettiklerini söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, “Göreve geldiğimiz günden bu yana çiftçilerimize 1 milyon 315 bin adet fide ve fidan, 1 milyon ton tohum, 12 milyon 230 bin …

İran’ın İsrail’e misillemesi piyasalarda deprem etkisi yarattı: ABD borsası şokta, altın yükselişte, petrol fırladı!

İran’ın yüzlerce füzeyle yanıt verdiği İsrail saldırısı sonrası altın rekora yakın seyrediyor ve petrol rekor kırdı, ABD borsaları sarsıldı.

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi nisanda azaldı

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi nisanda geriledi. ABD’nin gümrük tarifeleri açıklamasının ardından nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,4 geriledi.

Benzin ve motorine yeni zamlar yolda: Tarih belli oldu

Benzin ve motorine yeni zamlar yolda: Tarih belli oldu

En az 1.1 trilyon faiz ödeyeceğiz

Esnafından vatandaşına herkes kredi kartları ve kredilerle ayakta kalıyor. Kredi kartı ve kredi borcunda artış hızla devam ediyor.