Brezilya, ürünlerine Trump’ın gümrük vergisi uygulaması durumunda ABD’ye aynı karşılığı verecek

Lula da Silva, başkent Brasilia‘da düzenlenen basın toplantısında, Trump’ın Brezilya ürünlerine yüksek gümrük vergisi uygulayacağını ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.

Devlet Başkanı Lula da Silva, “Çok basit. Eğer o Brezilya ürünlerine vergi koyarsa, Brezilya’da ABD’den ihraç edilen ürünlere vergi koyarak karşılık verecektir” dedi.

Brezilya’nın ABD ile ikili ilişkilerinin karşılıklı saygıya dayalı olmasını istediğini belirten Lula da Silva, Çin’den sonra Brezilya’nın en büyük ikinci ticaret ortağı olan ABD ile bağları geliştirme niyetini dile getirdi.

Trump’ın Grönland ve Panama Kanalı‘na ilişkin sözlerine değinen Lula da Silva, ABD Başkanının, diğer ülkelerin egemenliğine saygı duyması gerektiğini vurgulayarak, “Ben ABD’ye saygı duymak istiyorum, Trump da Brezilya’ya saygı duysun. Hepsi bu kadar” şeklinde konuştu.

Demokrasiye yönelik küresel tehditlere de dikkati çeken Lula da Silva, “Benim için demokrasi şu anda insanlık için en önemli şey. Ya demokrasiyi işler halde tutacağız ya da Hitler ve faşizmden daha otoriter devletlere sahip olacağız” ifadelerini kullandı.

Trump, 28 Ocak’ta yaptığı açıklamada, “Amerika’ya zarar verenlere yüksek tarife uygulayacağını” belirterek, bunların arasında Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin yer aldığını kaydetmişti.

GRÖNLAND VE PANAMA KANALI

Trump, 23 Aralık 2024’te Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Grönland’ın ABD’nin kontrolünde bulunması gerektiğine ilişkin söylemini yineleyerek, Ada’nın mülkiyeti ve kontrolüne sahip olmanın “mutlak zorunluluk” olduğunu savunmuştu.

20 Ocak’taki yemin töreniyle göreve başlamasından bu yana Ada’ya yönelik ilgisini zaman zaman gündeme getiren Trump, Grönland’da yaşayan yaklaşık 57 bin vatandaşın hepsinin ABD’ye katılmaya istekli olduğunu iddia etmişti.

Trump, sık sık gündeme getirdiği “Panama Kanalı’nı geri alma” konusunda da “Çin Panama Kanalı’nı işletiyor. Biz onu Çin’e vermedik, Panama’ya vermiştik ve geri alıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Related Posts

İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile BM Genel Sekreteri Guterres görüştü

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü.

İran kaynakları: ‘Natanz nükleer tesisi radyasyon sızdırıyor’

İran, İsrail tarafından bombardımana tutulan Natanz nükleer tesisinden radyasyon sızdığını ilk kez kabul etti. Sızıntının kontrol altına alındığı açıklansa da ülke genelindeki nükleer altyapının durumu hala belirsizliğini koruyor.

NATO’dan İsrail açıklaması: ‘Bu tek taraflı bir eylemdi’

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İran’a saldırıların İsrail’in “tek taraflı eylemi” olduğunu açıkladı. Rutte ayrıca, ABD de dahil olmak üzere müttefikleri gerilimi azaltmaya çağırdı.

Avcılar’daki dairede patlama sonrası yangın

Avcılar’da bir dairenin mutfağında patlama sonrası çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangında evde bulunan 1 kişi yaralanırken polis ekipleri olay ile ilgili soruşturma başlattı.

AKP’den İsrail’in İran’a saldırısıyla ilgili ilk açıklama: En güçlü şekilde kınıyoruz; tüm dünya ortak somut tedbirler almalı

AKP’den İsrail’in İran’a saldırısıyla ilgili ilk açıklama: En güçlü şekilde kınıyoruz; tüm dünya ortak somut tedbirler almalı

Ankara’da İsrail protestosuna polis müdahalesi

Filistin’deki İsrail işgaline ve yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla Ankara’nın merkezi noktalarından Yüksel Caddesi’nde düzenlenen protesto eylemine polis müdahale etti. Müdahalede bazı eylemciler gözaltına alındı.