Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus gübresine getirdiği kısıtlamaların gıda fiyatlarını artırdığını belirtti ve bu durumu “tam bir ahmaklık” olarak nitelendirdi.
Kremlin Sarayı’nda Rusya Gübre Üreticileri Birliği Başkanı Andrey Guryev’i kabul eden Putin, AB’nin Rus gübresine getirdiği kısıtlamaların petro-kimya sektörü ve cam üretimini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti ve bunun gıda fiyatlarına da yansıdığını ifade etti.
Guryev’in yaptığı açıklamalara göre, Rusya bu yıl yaklaşık 65 milyon ton gübre üretecek. Rusya’nın dünyanın en büyük gübre üreticisi olduğunu belirten Guryev, küresel gübre pazarındaki paylarını 2030’a kadar %25’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
AB, mayıs ayında Rusya ve Belarus’tan ithal edilen gübreler için ek vergi kararı almıştı. Rusya Gübre Üreticileri Birliği’nin tahminlerine göre, bu karar nedeniyle Avrupa’daki çiftçiler yılda yaklaşık 500 milyon Euro zarara uğruyor.