Türkiye’ye vize engeline o ülkeden yeşil ışık: ‘Tango yapmak için iki kişi gerekir’

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vize Sorununu Değerlendirdi

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını yürüten Polonya’nın Dışişleri Bakan Yardımcısı Anna Radwan, Türkiye’nin AB ülkeleriyle yaşadığı vize sorununu önceki dönemlerin “sorumsuz vize politikalarına” bağladı. Radwan, bu konuda özellikle iş insanları ve araştırmacılar için bazı kolaylıkların sağlanacağını dile getirdi.

“Güvenli Avrupa” Slogananın Arkasındaki Sebep

Polonya’nın dönem başkanlığı sürecine “Güvenli Avrupa” sloganı damga vurdu. Bu sloganın belirlenmesinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen açıklamalar ve Avrupa güvenlik sisteminin yeniden şekillenmesi gibi gelişmelerin yanı sıra, Polonya’nın tarihindeki işgal tecrübeleri etkili oldu.

Türkiye İle Savunma Alanında İşbirliği Vurgusu

AB delegasyonu ve Polonya Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği toplantıda Varşova’da Türk gazetecilerle bir araya gelen Polonyalı yetkililer, savunma alanında Türkiye ile işbirliğinin önemini vurguladı.

Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye

Dışişleri Bakan Yardımcısı Radwan, “Güvenli Avrupa” vurgusunu açıklarken, bu yaklaşımın Polonya’da uzun süredir var olduğunu belirterek “Savunmaya ayırdığımız bütçe gayrisafi yurtiçi hasılamızın yüzde 5’ine denk geliyor. Bu oranla AB ülkeleri arasında ilk sıradayız” dedi. Radwan, Avrupa’da yeni bir güvenlik yapısının oluşmakta olduğunu ve Türkiye’nin bu sistemin parçası olması yönünde bir irade bulunduğunu söyledi. Ancak sürecin henüz başında olunduğunun da altını çizdi.

AB Üyeliğinden Bağımsız Savunma Yaklaşımı

Savunma işbirliği konularının, Türkiye’nin AB üyeliği perspektifinden bağımsız değerlendirildiğine dikkat çeken Radwan vize konusunda da açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye karşı alınmış özel bir önlem olmadığını belirten Radwan, bu durumu önceki dönemlerde yürütülen politikaların sonucu olarak nitelendirdi. Yetkililer, geçmişte kontrolsüz bir “vize ticareti” yaşandığına dikkat çekerken, Polonya’nın AB yükümlülükleri doğrultusunda hareket ettiğini belirtti.

Ancak vize sorununa yönelik adımlar atılacağını belirten Radwan, iş insanları ve akademik çevreler için çeşitli kolaylıkların gündemde olduğunu ve kısa ile uzun vadeli vizelere ilişkin yeni düzenlemelerin devreye gireceğini söyledi.

Türkiye’nin AB Üyeliğine Yönelik Görüş

Türkiye’nin AB üyelik sürecine de değinen Radwan, bu konuda gerekli kriterlerin karşılanmasının önemine işaret ederek şu ifadeyi kullandı: “Polonya’da şöyle bir söz vardır: Tango yapmak için iki kişi gerekir.”

Related Posts

Altının ons fiyatında merkez bankalarının etkisi!

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Altının ons fiyatında gerçek anlamda bir geri çekilme olacaksa ben yine bunun yükselişi tetikleyen merkez bankalarından geleceğini düşünüyorum” dedi.

Kıbrıslılar TEKNOFEST’e akın etti: Güçlendiğimizi hissettim!

TEKNOFEST KKTC’ye katılan Kıbrıslılar, festivalin ülkelerinde düzenlemesinden dolayı gurur duyduklarını aktardı.

Bakanlık harekete geçti: ‘Gizemli kutu’ya inceleme

Sosyal medyada içeriği önceden belli olmayan, ‘Sürprizlerle dolu bir paket’ anlamına gelen, ‘Gizemli Kutu’ satışlarına yönelik şikayetler artarken, Ticaret Bakanlığı tarafından 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında inceleme başlatıldı.

KKTC’de TEKNOFEST heyecanı devam ediyor! Selçuk Bayraktar: Savunma sanayisinde yurt dışı bağımlılığını yüzde 20’lere düştü

TEKNOFEST KKTC’de DHA muhabirine açıklamalarda bulunan TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Türkiye, savunma sanayisinde bütün dünyanın kabul edeceği şekilde dünyaya damgasını vurmuş eserleri geliştiriyor. Yüzde 80’lerde olan yurt dışı bağımlılığını yüzde 20’lere düşürdü. Avrupa halen daha yüzde 80 oranında yurt dışına bağımlı” dedi.

Alman ekonomisi teknik resesyonun kıyısından döndü

Alman ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımlar sayesinde yüzde 0,2 büyüyerek, resesyona girmekten kurtuldu.

S&P Global Ratings: Bankaların performansı TCMB’ye bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, bankaların performansının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın alacağı kararlara bağlı olduğunu belirtti. Ozyavuz, faiz indirimi ve artırımı gibi adımların kârlılığı nasıl etkileyebileceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir